Kostka Makowa Opium – pyszne ciasto makowe przełożone delikatnym kremem budyniowo- śmietanowym z nutką waniliową.

blacha 60/40

Ciasto na spód:
Koncentrat „Bimix standard” AKO 380 g
jaja 290 g
woda 100 g
Razem 770 g

Poncz waniliowy:
woda 160 g
cukier kryształ 160 g
spirytus 20 g
esencja waniliowa 2 g
Razem 342 g

Ciasto Makowe:
„Masa makowa” AKO 2000 g
woda 1200 g
okruchy 200 g
rodzynki 200 g
orzechy 200g Razem 3800 g

Krem budyniowo-śmietanowy:
„Fantazja waniliowa” AKO 500 g
Woda do Fantazji 1200 g
Śmietanka 30% 1000 g
„Balbina neutralna” AKO 150 g
Woda do Balbiny 200 g
Razem 3050 g

Wykończenie:
orzechy włoski 150 g
płatki migdałowe 100 g
Żurawina 100 g
Woda 120 g
Żel Neutralny APC 100 g
Razem 570 g

Wszystkie składniki razem 8532g
Straty 632g
Wydajność 7900g

Sposób wykonania :

Składniki ciasta na blat biszkoptowy wg receptury wymieszać w ubijarce cukierniczej na wolnych obrotach do połączenia składników, następnie ubijać przy pomocy rózgi na wysokich obrotach ok. 8 min. Masę biszkoptową rozłożyć na blasze 60\40 wyłożonej uprzednio papierem silikonowym. Piec w temp. 230°C około 6 min. Po wypieczeniu i wystudzeniu blat stanowi pierwszą warstwę ciasta.

Ciasto makowe: wszystkie składniki na blaty makowe wymieszać razem do połączenia składników, odstawić na ok. 10 min. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części, rozłożyć na dwie blachy 60\40, wypiec w temp180-190°C przez ok. 40 min.
W celu przygotowaniu ponczu zagotować wodę z cukrem, po wystudzeniu dodać spirytus i esencję waniliową. Tak przygotowanym ponczem nasączyć poszczególne blaty ciasta makowego.
Krem śmietanowo-budyniowy: ”Fantazję waniliową” połączyć z wodą, stabilizator dodać do wody i wymieszać rózgą. Następnie dodać ubitą śmietankę delikatnie wymieszać. Do tak przygotowanej śmietanki dodać przygotowany krem waniliowy, całość delikatnie połączyć do jednolitej konsystencji. Gotowy krem rozłożyć na poszczególne warstwy ciasta (blat biszkoptowy, dwie warstwy makowe)
Górę ciasta posypać orzechami, płatkami migdałowymi oraz posiekaną żurawiną, całość pokryć cienką warstwą żelu rozcieńczonego wodą.