Mazurek „Wielkanocne jajo”
Receptura na ciasto kruche
Margaryna Gioia Master Martini 276g
Cukier puder 138g
Jaja 25g
Mąka 482g
Proszek do pieczenia 4g
Przygotowanie
Wyrabiamy ciasto metodą tradycyjną , rozwałkowujemy na ok.2mm. I wycinamy dwa blaciki w kształcie jaja.Wypiekamy w temp. 200ºC ok. 8-10 min.
Receptura na ciasto pienione
Margaryna Gioia Master Martini 250g
Cukier puder 175g
Jaja 75g
Mąka 375g
Przygotowanie
Papowietrzamy margarynę wraz z cukrem pudrem następnie dodajemy jaja oraz mąkę. Całość delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Masę szprycujemy dekorując brzegi jednego z przygotowanych wcześniej blacików. Zapiekamy w temp.190-200ºC ok. 7 min.
Na drugi blacik nakładamy cienką warstwę Żelu morelowego Master Martini. Zapiekamy w piecu o temp.200ºC ok.2 min. i składamy.
Podgrzewamy Pomadę Fondant i nakładamy na powierzchnię jaja. W kąpieli wodnej rozpuszczamy Caravella Bianco Dyski Master Martini, łączymy z barwnikami spożywczymi rozpuszczalnymi w tłuszczach i dekorujemy malując wielkanocne motywy.