Pączki angielskie z jabłkiem

Ciasto
KOMPLET Świeżynka 20 200 g
mąka pszenna typ 550 1.000 g
jaja 280 g
masło 120 g
drożdże 60 g
woda ok. 275 g
ok. 1.935 g

Do przekładania
KOMPLET Brandmix+Ei 200 g
woda (ok. 30° C) 600 g
900 g

Owocowy wkład
Jabłko prażone APC 600 g
łączna ilość ok. 3.435 g

Wykonanie
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Czas zagniatania: 2 minuty – pierwszy bieg (miesiarka spiralna) 8 minut – drugi bieg, temp. ciasta: ok. 24 °C
Po zarobieniu ciasta zalecamy odstawić je na 15 minut. Po upływie tego czasu wyrobić ciasto i odstawić do garowania.

Czas gary ciasta: ok. 45 minut

Po upływie czasu gary pozostawić pączki do zahartowania (skórka) na ok. 15 minut. Rozwałkować płat ciasta o szerokości ok. 40 cm i grubości ok. 2,5 cm. Następnie nałożyć KOMPLET Brandmix+Ei, rozsypać kawałki jabłek i zwinąć rolę (jak na makowce). Podzielić na kawałki szerokości ok. 2 cm. Ułożyć na blachach wyłożonych papierem i pozostawić na 30-40 minut do wygarowania. Po wyjęciu z garowni pozostawić na ok. 10 minut do zahartowania (skórka).

Smażenie – Frytura APC
temperatura smażenia: 170 °C
czas smażenia: 3 + 2 + 0,5 minuty

Dwa sposoby dekorowania:
1. Po ostygnięciu pączki nabłyszczyć używając KOMPLET Kiddy Gel Morelowy i nanieść czekoladowe paski z KOMPLET Kiddy Choco.
KOMPLET Kiddy Gel Morelowy 250 g
KOMPLET Kiddy Choco 125 g
łączna ilość 375 g

2. Gorące pączki prosto z patelni obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
cukier kryształ 1.000 g
cynamon (mielony) 12-15 g
łączna ilość ok. 1.012-1.015 g