Pączki
Składniki
10,00 kg Mąka APC typ 500
1,00 kg Berliner Plus
3,00 kg woda
2,3 kg jajka
1,00 kg Olej APC
0,70 kg drożdże
Przygotowanie
Wszystkie składniki intensywnie zagnieść
Czas mieszania mieszacz spiralny
2 minuty wolne obroty
6-8 minut szybkie obroty
Temperatura ciasta 24-27 ˚C
– ciasto na pączki bez leżakowania uformować w kulę
– waga prasy 1,50 kg
– gara prasy około 15 minut
– prasę rozgnieść, zaokrąglić i podzielić na dzielarce
– gara kęsów ¾
– czas gary 60-65 minut
– temperatura gary około 35˚C
– wilgotność 75-85 %
– temperatura tłuszczu do smażenia: 170 – 175˚C
– czas smażenia: 6-8 min
– każdą stronę smażyć 2 razy
– po wystudzeniu szprycować nadzieniem Advocat APC
– dekorować Fondantem A