10,00 kg Mąka APC typ 500
1,00 kg Berliner Plus
3,00 kg woda
2,3 kg jajka
1,00 kg Olej APC
0,70 kg drożdże
Wszystkie składniki intensywnie zagnieść
Czas mieszania mieszacz spiralny
2 minuty wolne obroty
6-8 minut szybkie obroty
Temperatura ciasta 24-27 ˚C
Sposób przygotowania:
– ciasto na pączki bez leżakowania uformować w kulę
– waga prasy 1,50 kg
– gara prasy około 15 minut
– prasę rozgnieść, zaokrąglić i podzielić na dzielarce
– gara kęsów ¾
– czas gary 60-65 minut
– temperatura gary około 35˚C
– wilgotność 75-85 %
– temperatura tłuszczu do smażenia: 170 – 175˚C
– czas smażenia: 6-8 min
– każdą stronę smażyć 2 razy
– po wystudzeniu szprycować nadzieniem Advocat APC
– dekorować Fondantem A