Torcik wigilijny – krążki pysznego ciasta piernikowego przełożone kremem na bazie naturalnej śmietanki o smaku orzechowym.
Krążki piernikowe:
Koncentrat “Ciasto Piernikowe” AKO 245 g
jaja 85 g
Olej APC 75 g
woda 25 g

Krem orzechowy:
śmietanka 33% 290 g
ubita śmietanka 260 g
Koncentrat kremu „Cremix” AKO 60 g
Koncentrat kremu Fantazja waniliowa AKO 60 g
pasta orzechowa 15 g

Żelka owocowa:
Dżem z czarnych porzeczek APC 120 g
Poncz waniliowy 25 g
woda 10 g
żelatyna 2 g

Wykończenie:
pasta czekoladowa 100 g
mieszanka bakaliowa 50 g
Sposób wykonania :
Składniki ciasta na krążki piernikowe wg receptury wymieszać w ubijarce cukierniczej na wolnych obrotach do połączenia składników, następnie ubijać mieszadłem płaskim na średnich obrotach ok. 5 min. Ciasto wylać w rant Ø 18 cm i wypiec w temp. 185ºC około 40 min. Po wypieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na trzy równe krążki.

Śmietankę na krem orzechowy wlać do kociołka, dodać pastę orzechową, cremix, fantazję waniliową wg receptury, wymieszać w ubijarce cukierniczej na wolnych obrotach do połączenia składników, następnie ubijać przy pomocy mieszadła płaskiego na średnich obrotach około 1 min. Osobno ubić śmietankę na puszystą masę i dodać do uprzednio przygotowanego kremu, delikatnie całość wymieszać doprowadzając krem do jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem równomiernie rozłożyć na trzy warstwy przekładając je krążkami piernikowymi.

Żelka owocowa. Dżem z czarnych porzeczek połączyć z ponczem waniliowym (poncz do nakrapiania tortów i kostek deserowych), następnie dodać ciepły roztwór żelatynowy, dokładnie połączyć. Przygotowaną żelką owocową posmarować wierzch oraz boki tortu, następnie odstawić do stężenia.
Udekorować polewą czekoladową.